Zoeken

Zoeken
 
Koers Beheer BV
Rijksweg 198
9423 PE Hoogersmilde


T 0592 43 03 03
F 0592 43 03 04
E info@kks.nl
Kvk 04070553
,
,
,
content slider

De eerste ‘Bokashi-slurf’ bij Koers Handel BV in Bovensmilde geopend.


Op woensdag 27 maart 2019 is de eerste ‘Bokashi-slurf’ bij Koers Handel BV in Bovensmilde van de gemeente Noordenveld geopend.

Voordelen
De gemeente Noordenveld heeft jaarlijks 1.500 ton bladafval waarvan 500 ton wordt verwerkt tot bokashi (bladaarde). Deze circulaire en duurzame werkwijze levert verschillende voordelen voor de gemeente op;
  Bladafval wordt omgezet in een rijke grondverbeteraar,
  Een kleinere organische reststroom,
  Beperken vervoersafstanden.

Bokashi
Bokashi is voor oorsprong een Japanse uitvinding met het principe om zuurstofvrij te fermenteren. Het doel van deze methode is om organische restmateriaal terug te geven aan de bodem. De bokashi verhoogt de microbiŽle diversiteit in de bodem en voorziet de planten van bio- actieve voedingsstoffen.

Toepassingen
Door het jarenlang ruimen van blad op verschillende plekken in de gemeente is de bodem sterk verarmd geraakt. Doordat er veel voedingsstoffen uit de bodem zijn verdwenen kwijnen veel bomen weg. Het gebruik van bladbokashi zorgt voor meer voedingsstoffen en organische stoffen in deze verarmde bodem, precies wat de bomen nodig hebben.

Ook gaat de gemeente bladbokashi toepassen als grondverbetering in plantenvakken. Door de bokashi als een toplaag te gebruiken, verstikt het onkruid en kan de gemeente besparen op de onderhoudswerkzaamheden.

Bokashi vs. compost
Bij het fermenteren van compost kunnen temperaturen bereikt worden tot 70įC , maar bij het fermenteren van bokashi blijft de temperatuur onder de 40įC: De energie blijft zo behouden en er is nagenoeg geen CO2-uitstoot. Koolstof en andere voedingsstoffen worden wel behouden.

Compostdag 30 maart
zaterdag 30 maart 2019 is het weer jaarlijkse compostdag. Tijdens deze dag stelt de gemeente Noordenveld naast compost ook bladbokashi beschikbaar aan haar inwoners. De gratis compost en bokashi is op deze dag vna 08:00 – 15:00 uur te verkrijgen op de volgende locaties;
  De Aanleg 4, Peize
  De Eenerstraat 68, Norg
  Ekkelkamp, Roden